Perenschurft+is+in+opkomst
© Jan Mulders van Heyboer

Perenschurft is in opkomst

Perentelers hebben meer te maken met schurftaantastingen dan voorheen. Voor een goede bestrijding van perenschurft ligt de nadruk op de periode voor de bloei.

In peren moet de bestrijding van schurft eerder beginnen dan in appels. Dat is de boodschap die Jan Mulders van Heyboer vorige week meegaf aan fruittelers tijdens een gewasbeschermingsbijeenkomst in Lelystad.

'Peren laten eerder groene delen zien en ook blijkt dat de ascosporen van de Venturia pirina-schimmel eerder rijp zijn', aldus Mulders. 'Bovendien hebben we het hele jaar te maken met de infectiedruk van conidiën die via takschurft vrijkomen.'

Infecties

Onderzoek toont aan dat infecties die vruchtschurft veroorzaken vooral plaatsvinden voor 15 mei. Takschurft kan wel gedurende het hele groeiseizoen ontstaan.

Mulders adviseert perentelers vooral in te zetten op een preventief spuitschema vanaf het moment dat groene delen te vinden zijn. Eventueel hebben de telers de kans om na een gemiste infectie terug te grijpen met een stopspray-behandeling.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer