Uien+gemiddeld+10+dagen+later
© Nieuwe Oogst

Uien gemiddeld 10 dagen later

Op vroege percelen zaaiuien die bestemd zijn voor langere bewaring zijn al bespuitingen uitgevoerd voor kiemremming. De verwachting is echter dat pas vanaf september de grote oogst gaat plaatsvinden. Gemiddeld is de ontwikkeling 10 dagen later.

Foort Sandee van toeleverancier en loonbedrijf Heyboer in Biddinghuizen vertelt dat in Flevoland de ontwikkeling van de uien een week tot 10 dagen achterloopt in vergelijking met vorig jaar. 'De gemiddelde zaaidatum was wel vroeg. De vertraging is vooral ontstaan door het te koude weer in het voorjaar', stelt hij.

Sandee schat dat op slechts 10 tot hooguit 20% van de uienpercelen in Flevoland inmiddels een bespuiting is uitgevoerd voor kiemremming met MH. Meestal is het beste moment voor een bespuiting als het gewas begint te strijken. Daarna duurt het vaak nog een week of 4, voordat er geoogst kan worden.

Goed gezond

Ondanks een hoge druk van met name bladvlekkenziekte en in mindere mate ook valse meeldauw hebben de Flevolandse telers hun uiengewas over het algemeen goed gezond weten te houden. Sandee: 'Vanwege het wisselvallige weer zijn veel telers uitgegaan van een preventief bestrijdingsschema en dat pakt goed uit.'

Voor een oogstindicatie vindt Sandee het nog aan de vroege kant. 'De komende periode is bepalend, als de bolling van de uien goed op gang komt. Voor de telers is het van belang om het gewas zo lang mogelijk in de benen te houden. Dan behoort een goede opbrengst zeker tot de mogelijkheden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer