Meer+stengels+met+nieuwe+kiemremmer
© Nieuwe Oogst

Meer stengels met nieuwe kiemremmer

Een nieuwe kiemremmer voor pootaardappelen van BASF zorgt in de nateelt voor meer stengels aan het aardappelgewas.

De resultaten van een demo kiemremming waren gisteren te zien op het proevenplatform van gewasbeschermingsfirma Heyboer bij Biddinghuizen. Het nieuwe product van BASF werd vergeleken met Talent en mechanische koeling.

De kiemremmer van BASF is een planteigen hormoon. Teeltadviseur Hans Ardon van Heyboer legde tijdens de rondgang uit dat de werking is gebaseerd op het remmen van de topspruit. Daardoor zullen meer nevenogen op de moederknol uitlopen. De werking van Talent is vergelijkbaar.

Gasbehandeling

Het nieuwe product is op de betreffende partij pootaardappelen afgelopen december 4 keer toegepast in een gasbehandeling. Ardon verwacht dat de kiemremmer in de loop van volgend jaar een toelating krijgt op consumptie-aardappelen en later ook op pootgoed.

Voor de demoproef van Heyboer is pootgoed gebruikt van Agria’s met dezelfde herkomst. De objecten zijn ook tegelijk gepoot. Volgens Ardon was het opvallend dat de aardappelen in het object met de nieuwe kiemremmer 3 dagen eerder boven stonden.

Stengels tellen

Kort voor de bijeenkomst op het demoveld telden medewerkers van Heyboer de stengels van de aardappelplanten in de verschillende objecten. Daaruit blijkt dat de nieuwe kiemremmer het beste scoort met gemiddeld 5,6 stengels per plant.

Talent komt uit op 4,9 stengels en na mechanische koeling is het gemiddelde aantal stengels in de nateelt 4,7.

Weer

 • Zondag
  22° / 14°
  20 %
 • Maandag
  21° / 15°
  60 %
 • Dinsdag
  20° / 14°
  90 %
Meer weer