LTO Noord komt met convenant lichtemissie

Samen met de milieufederaties en lampen- en schermfabrikanten stellen LTO Noord Groningen en Fryslân een convenant op om de lichtuitstoot van melkveestallen in de twee noordelijke provincies zo veel mogelijk te voorkomen.

LTO+Noord+komt+met+convenant+lichtemissie
© Nieuwe Oogst

Het laatste geld voor het project kwam gisteren binnen. In het convenant komen afspraken te staan over bijvoorbeeld tijd, zichtbaarheid en lichtuitstoot.

Nieuwe melkveestallen

Voor nieuwe bedrijven willen de initiatiefnemers een toetsingskader ontwikkelen. Hiermee kunnen gemeenten en bedrijven al bij het ontwerp vastleggen hoe lichtemissie vanuit de stal voorkomen kan worden.

Voor bestaande bedrijven kiezen de partijen samen met Wageningen UR Livestock Research een bedrijf in Friesland en Groningen om met het bouwbedrijf en de boer te bekijken hoe de lichtuitstoot is te reduceren.

LICHTend voorbeeld

Om tot het convenant te komen, gaat het project 'LICHTend voorbeeld' van Projecten LTO Noord binnenkort van start met voorlichtingsbijeenkomsten voor melkveehouders, gemeenten en natuur- en milieuorganisaties. Naar verwachting is het convenant gereed in het voorjaar van 2013.

Financiers

Provincie Groningen, provincie Fryslân, Productschap Zuivel, LTO Noord Fondsen, de Friese Milieu Federatie, Natuur en Milieufederatie Groningen en LTO Noord bekostigen het project van 120.000 euro.

? Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Noord

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer