Senaat+schrijft+nertsen+af
© Herman van Dinther

Senaat schrijft nertsen af

De Eerste Kamer zal volgende week in meerderheid voor een verbod op de pelsdierhouderij stemmen. Dat wordt duidelijk in het debat dat de senatoren vandaag voeren over de toekomst van de pelsdiersector.

In de Senaat verzetten alleen CDA, VVD en SGP zich tegen het wetsvoorstel om per 2024 de nertsenhouderij in Nederland te verbieden. Sybe Schaap (VVD) noemde het 'absurd' om deze bloeiende bedrijfstak, de wereldwijd vooroploopt qua dierenwelzijn, te verbieden.

ChristenUnie

De ChristenUnie had eerder twijfels omdat flankerende maatregelen ontbraken. 'Daarin is nu voorzien', stelde woordvoerder Roel Kuiper vast. Hij voegde er aan toe dat de nertsenhouders ruimschoots de gelegenheid krijgen 'om de bakens te verzetten.' Zijn fractie zal voor het wetsvoorstel stemmen.

De PVV steunt het verbod voluit en wil zelfs een onmiddellijke stand still. Het zou ondernemers verboden moeten worden om de komende jaren nog uit te breiden. PVV-woordvoerder Marjolein Faber stelde dat het in deze sector gaat om 'hele gewiekste ondernemers.'

Hamerstuk

Ook kleine fracties als 50Plus en de Onafhankelijke Staten Fractie verklaren zich tegen de nertsenhouderij. 'Hiervoor hoort niet langer plaats te zijn in een beschaafde samenleving', aldus Kees de Lange (OSF). Hij had geen behoefte aan verdere discussie. 'Dit zou een hamerstuk moeten zijn', aldus De Lange.

Weer

 • Zondag
  3° / -2°
  20 %
 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer