Start+tuinbouwproject+beperken+emissie
© Nieuwe Oogst (Josien)

Start tuinbouwproject beperken emissie

Met al bijna 200 hectare doen glastuinders in de Bommelerwaard en gemeente Neerijnen mee met project 'Optimalisatie Grondgebonden teelt'. Gelders gedeputeerde Jan Jacob van Dijk gaf het officiële startsein.

Dat gebeurde dinsdag op een druk bezochte ondernemersavond bij kwekerij Darolin in Brakel. Doel van Glastuinbouwpact Bommelerwaard en omstreken was 150 hectare deelname.

'We zitten nu al richting de 200 hectare glas. En ik verwacht nog meer deelnemers', gaf René Corsten, projectcoördinator bij DLV Plant aan.

Betere, schonere teelt

Dit najaar zijn de eerste groepsbijeenkomsten en DLV bezoekt elke deelnemer jaarlijks. De telers gaan 3 jaar werken aan het beperken van de emissie van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen. 'De uitdaging is om tot een betere, schonere teelt te komen', stelt Corsten.

De DLV'er noemde een aantal mogelijke oplossingen om emissie te beperken. Zoals recirculatie van drainwater, een verdere verschuiving van chemische middelen naar biologische bestrijding, optimalisatie van spuittechnieken, een andere watergeefstrategie, technische oplossingen om drainwater te zuiveren.

Weer

 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  16° / 6°
  20 %
Meer weer