Weer+ringrot+in+aardappelen
© wikigardener

Weer ringrot in aardappelen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bij 8 aardappeltelers in Zuid-Holland en Zeeland de quarantaine-aantasting ringrot aangetroffen.

De partijen zijn opgespoord en worden uit de handel gehaald. NVWA kwam de besmetting op het spoor na een melding uit Duitsland. Daar werd vorige maand ringrot aangetroffen in een partij aardappelen na gebruik van Nederlands pootgoed uit 2010.

Het pootgoed is afkomstig van een pootgoedteler op Goeree-Overflakkee. Deze teler had een deel van de pootgoed voor zichzelf gehouden en een deel in Duitsland en Nederland afgezet. In de nateelt bij deze pootgoedteler is ringrot aangetroffen.

Onderzoek NVWA

NVWA startte een onderzoek naar alle nateelt van deze teler in 2011 in alle rassen. Bij 7 aardappeltelers in Nederland is ringrot aangetroffen. Verder deed de NVWA onderzoek naar alle partijen pootgoed van de teler van zijn oogst uit 2011.

Van die oogst is in 2 partijen ringrot aangetroffen. De definitieve uitslagen van de onderzoeken van de genomen monsters worden in mei en juni bekend. Het pootgoed van de oogst uit 2011 van de desbetreffende pootgoedteler mag niet worden gebruikt als pootgoed.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  23° / 8°
  10 %
 • Maandag
  27° / 12°
  10 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  0 %
Meer weer