MRSA+op+8+procent+vleeskuikenbedrijven
© Berrie Klein Swormink

MRSA op 8 procent vleeskuikenbedrijven

De meticilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) wordt aangetroffen bij 8 procent van de vleeskuikenbedrijven. De bacterie komt voor bij de kuikens en in stalstof.

Dat blijkt uit onderzoek dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) liet uitvoeren. Het gaat vooral om de ‘veegerelateerde’ MRSA-variant: LA-MRSA.

LA-MRSA werd eerder al bij varkens en vleeskalveren aangetroffen. Dieren die besmet zijn met MRSA kunnen dit in sommige gevallen overdragen op de mens.

Slachthuispersoneel

Van de vleeskuikenhouders is 9 procent drager van de MRSA-bacterie. Voor slachthuispersoneel van vleeskuikens kan dit percentage oplopen tot 14 procent.

Volgens de NVWA zijn extra maatregelen nodig om de beroepsgroepen, die in contact komen met levende vleeskuikens, beter te beschermen.

Gasverdoving

In slachterijen met gasverdoving is de kans op een MRSA-besmetting bijna vier keer kleiner dan in slachterijen met elektrische verdoving via een ‘waterbad’. Bij gasverdoving bewegen de dieren namelijk minder.

NVWA adviseert werknemers, die extra worden blootgesteld aan MRSA, een masker te dragen voor een betere bescherming tegen stofdeeltjes.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer