Oxfam Novib: voedsel geen biobrandstof

Voedselgewassen zijn momenteel een veel te grote bron voor de productie van biobrandstoffen. Dat drijft volgens Oxfam Novib niet alleen de voedselprijzen op, het leidt ook tot honger en landroof in ontwikkelingslanden.

De ontwikkelingorganisatie roept in rapport 'Voedsel in de tank!?' de Nederlandse regering daarom op het gevaarlijke en marktverstorende biobrandstoffenbeleid radicaal te herzien.

Uit onderzoek van economisch onderzoekbureau Profundo blijkt dat in de laatste tien jaar 60 procent van de landaankopen in Afrika, Azië en Latijns Amerika bestemd is voor de productie van biobrandstoffen.

Gewassen

Dat is circa negen keer de oppervlakte van Nederland. De eerste generatie biobrandstof wordt vooral gemaakt van gewassen die ook, en juist vooral, geschikt zijn voor de productie van voedsel.

De combinatie van het subsidiëren van biobrandstof en het verplicht stellen van de bijmenging ervan draagt tot circa 30 procent bij aan de stijging van voedselprijzen.

Belastinginkomsten

Overigens loopt de Nederlandse overheid jaarlijks ook nog 100 miljoen euro mis aan belasting-inkomsten doordat biobrandstof uit voedselgewassen te ruim wordt gestimuleerd.

De Europese Unie onderkende onlangs dit probleem, maar haar wijzigingsvoorstel over de verplichte bijmenging van biobrandstof schiet tekort. Dat leidt volgens Oxfam Novib nog steeds tot een verdere groei in het gebruik van voedselgewassen als biobrandstoft.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer