Koers+EU%2Dlandbouw+afwijkend+in+wereld
© ANP

Koers EU-landbouw afwijkend in wereld

China, Brazilië en de Verenigde Staten geven meer uit aan de ondersteuning van landbouwproductie dan Europa. Dat blijkt uit de cijfers van Momagri, een denktank die zich bezig houdt met wereldwijd agrarisch landbouwbeleid.

Tussen 2005 en 2010 is de wereldwijde ondersteuning van de landbouwproductie per hoofd van de bevolking aanzienlijk gestegen in China, Brazilië en de Verenigde Staten. In China steeg dit met 130 procent, Brazilië met 60 procent en in de VS met 40 procent.

Afwijkende koers

Volgens de analyse van Momagri geven deze cijfers aan dat de landbouwkoers van Europa afwijkt van die van andere wereldmachten. Daar wordt juist intensief geïnvesteerd om voedselzekerheid van hun bevolking te beschermen, stelt een woordvoerder.

In absolute termen staat de VS op de eerste plek met 127 miljard euro, gevolgd door China met 120 miljard, de Europese Unie met 79 miljard en Brazilië met 30 miljard euro.

Minimumprijs

China voert een beleid dat onder meer bestaat uit gegarandeerde minimumprijzen (200 euro/ton voor tarwe in 2010) directe inkomstenondersteuning, sociale beschermingsprogramma’s en belastingverlaging.

In de VS worden boeren ondersteund met directe betalingen, anticyclische betalingen aangevuld door verzekeringsmechanismes. Brazilië steunt haar boeren door middel van interventie en stimulans voor het ontwikkelen van biobrandstof.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 12°
  10 %
Meer weer