Mondiaal minder suiker dan verwacht

Wereldwijd is de oogstprognose voor suiker in 2012-2013 met 1,7 miljoen ton naar beneden bijgesteld. De vermoedelijke productie zal ongeveer 7,1 miljoen ton hoger zijn dan de wereldconsumptie komend jaar.

Mondiaal+minder+suiker+dan+verwacht
© Joost Hazelhoff

Als reactie op de aangepaste prognosecijfers voor oogst 2012-2013 is de daling van de suikernoteringen op de internationale markten tot stilstand gekomen. Londen noteerde afgelopen week voor levering in december € 44,41 voor 100 kilo witte suiker.

Dat is 85 cent meer dan de notering van 2 weken geleden. De wereldconsumptie wordt voor suiker komend jaar geraamd op ruim 167 miljoen ton. Van de verwachte productie is globaal 70% afkomstig van rietsuiker en de rest uit bietsuiker.

Neerslag India

In India is de suikeroogst waarschijnlijk iets lager vanwege de vele neerslag van afgelopen maanden. Vanuit de handel komen geruchten dat India voor het eerst sinds 2 jaar weer suiker van buitenaf heeft aangekocht.

In Thailand verwachten analisten een oogst die 2% tot 7% lager is dan vorig jaar. De oogst van suikerriet in Brazilië loopt vooralsnog voorspoedig, al zijn de opbrengsten per hectare niet overdreven hoog.

Productie China

China verwacht 22% meer suiker dan vorig jaar. De opbrengsten zijn daarmee gelijk aan de consumptie. Als gevolg van aangepast beleid met betere suikerprijzen verwacht China vanaf 2014-2015 16 miljoen ton suiker te produceren, dat is voldoende voor 85% van de consumptie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer