LTO: boer raakt kwart toeslag kwijt

LTO Nederland verwacht dat boeren door de extra korting op het Europese landbouwbudget een kwart van hun toeslagen kwijtraken.

'Door de herverdeling van geld tussen de Europese lidstaten heeft Nederland al een korting van 8 procent aan de broek gekregen', zegt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland.

'Als er nu ook nog wordt gekort op de totale begroting, wordt het landbouwbeleid nog eens fors geraakt. Het verlies voor de boeren kan dan oplopen tot gemiddeld een derde van de inkomenstoeslagen aan boerenbedrijven in 2019.'

Korting

Europees president Herman Van Rompuy wil dat de Europese Commissie 75 miljard euro schrapt uit de totale begroting van 1.000 miljard euro voor de periode 2014-2020. De extra korting gaat ook ten koste van het Europees landbouwbudget.

LTO heeft deze week in een gesprek met premier Mark Rutte en staatssecretaris Co Verdaas (EZ) aangegeven dat Nederland moet inzetten op het verlagen van de korting en het in stand houden van de toeslagen aan boeren.

Onzeker

De regeringsleiders komen eind volgende week samen om over de EU-begroting te spreken. Het is nog onzeker of er dan al een beslissing valt. Een aantal noordelijke landen, waaronder Groot-Brittannië, Duitsland, Zweden en Nederland, wil een lager EU-budget.

De zuidelijke landen, waaronder Frankrijk, Italië en Spanje, willen juist een sterke EU-begroting. Europese boerenorganisaties waarschuwen voor een verslechtering van de concurrentiepositie van de boer, als het budget wordt verlaagd.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer