'Slot' kan van Nieuwkoopse Plassen af

Met het herstel van het veenmosrietland in de Nieuwkoopse Plassen en een generieke aanpak om de stikstofuitstoot te verminderen, kan 'het slot' van het Natura 2000-gebied en een groot deel van het Groene Hart af.

%27Slot%27+kan+van+Nieuwkoopse+Plassen+af
© Ulco Wesselink

Dat stellen de LTO-bestuurders en veehouders Klaas Barendregt, Jaco Kastelein, Theo Kemp, Joop Verheul en Sjaak Voorend in een opinie-artikel in Nieuwe Oogst.

Zij menen dat een oplossing voor grote problemen omtrent de stikstofuitstoot in Natura 2000-gebied Nieuwkoopse Plassen binnen bereik ligt.

Herstel

De LTO'ers constateren dat de eerste stappen al zijn gezet om het veenmosrietland te herstellen en de waterkwaliteit van de Nieuwkoopse Plassen te verbeteren.

'Als tegelijkertijd ook de stikstofdepositie wordt aangepakt via landelijke, generieke maatregelen in de landbouw en via andere genoemde emissiebronnen, is het probleem langs 3 aanvliegroutes op te lossen', geven de bestuurders aan.

Natuurherstelmaatregelen

Die aanvliegroutes zijn natuurherstelmaatregelen, waterkwaliteitsverbetering en brongerichte emissiereductiemaatregelen. 'LTO Noord is ervan overtuigd dat economie en ecologie met elkaar in evenwicht zijn te brengen.' Iedereen draagt daarin zijn steentje volgens de bestuurders bij.

'Als dit allemaal netjes wordt opgeschreven in het nog vast te stellen beheerplan, leidt dit tot een kader waarin er een vergunningensysteem op gang wordt gebracht dat juridisch houdbaar is. Dan kan het slot van dit gebied af en krijgen ondernemers, onder wie veehouders, weer toekomstperspectief.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 7°
  50 %
Meer weer