%27Word+wakker%2C+ga+samenwerken%27
© Wim van Vossen

'Word wakker, ga samenwerken'

Boeren en tuinders moeten zelf de markt gaan beheersen. 'Kom op, word wakker! Ga samenwerken met de supermarkten. Die weet hoe de consument in elkaar zit.'

Die oproep deed retailspecialist Gerard Rutte vandaag tijdens de Dag van LTO Noord Zuid-Holland bij FloraHolland in Bleiswijk. Hij stelde dat de agrarische sector zit te slapen en over zich heen laat lopen.

'U produceert te veel en het levert niets op. Vervolgens schreeuwt u moord en brand over de korting van Albert Heijn, maar dat haalt niets uit. U moet ophouden met dat gezeur', aldus Rutte.

Krachtspositie

Rutte adviseerde de boeren en tuinders een 'krachtspositie' te ontwikkelen, vooral door te innoveren en samen te werken met de supers en andere ketenpartijen. 'Nodig eens een inkoper uit. Supermarkten zijn veel innovatiever. Daarmee hebben zij de markt gepakt en hun monopolie opgebouwd. Terwijl u verder kassen bouwt en meer van hetzelfde produceert.'

De agrarische sector moet het initiatief nemen en daarbij uitgaan van haar eigen kracht. "Er liggen ongelooflijke kansen voor u. Mensen willen veilig voedsel, dat eerlijk is geproduceerd."

Lokaal

De kansen liggen er volgens Rutte in het opkomende 'local-for-local', waarbij ondernemers in de regio hun producten afzetten. Daarbij moeten agrariërs samenwerking zoeken met de supermarkten om een goede prijs te bedingen.

Het confronterende betoog van Rutte leidde tot veel kritische vragen uit de zaal, maar Rutte wist die te pareren en hield vast aan zijn visie.

Hoeksche Rooie

Voorzitter Arie Verhorst van LTO Noord Zuid-Holland antwoordde dat er in de provincie al initiatieven plaatsvinden.

Hi nodigde de supermarktspecialist uit eens naar de Hoeksche Eaard te komen. Daar weten groepen akkerbouwers Hoeksche chips en de aardappel Hoeksche Rooie met succes aan de man te brengen.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer