Windenergiesysteem wint Wijffelsprijs

De Herman Wijffels Innovatieprijs 2012 is gewonnen door Alexander Suma en Rossella Ferraro uit Eindhoven. Zij ontwikkelden een dak-unit die windenergie kan opwekken.

De jury heeft de prijs toegekend vanwege de toepasbaarheid en flexibiliteit van het systeem om in de bebouwde kom windenergie te produceren. Met de hoofdprijs is een bedrag van € 50.000 gemoeid.

Landbouwinnovaties

Innovatieve vindingen op gebied van landbouw vielen ook in de prijzen. Zo was de 3e prijs (25.000 euro) voor Renske Landeweert en Hans Helde. Met van DNA-technieken stelt hun bedrijf, ClearDetections uit Wageningen, vast welke schadelijke nematoden in de bodem zitten en ook hoeveel er van voorkomen.

De analyseresultaten vormen de basis voor landbouwkundige adviezen, waarmee een agrarisch ondernemer kan vaststellen welke gewassen hij het beste kan telen om schade te voorkomen. Gewasbestrijding kan hij zo tot een minimum beperken en de grond wordt optimaal benut.

Aanmoedingsprijs

De aanmoedigingsprijs van € 10.000 euro ging naar het project 'geslachtsbepaling in kippe-ei' van Will Stutterheim en Wouter Bruins. Met hun bedrijf In Ovo in Leiden ontwikkelden ze een methode om halverwege het broedproces het geslacht te achterhalen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer