Minder mestafvoer via voerspoor

Melkveehouder Ewald Stamsnieder in Geesteren behaalt veel stikstofwinst via het voerspoor. Dat bleek tijdens een bijeenkomst op de pilotbedrijven van Proeftuin Natura 2000 Overijssel.

Uit de BEX/BEA-analyse van Stamsnieder blijkt een verwachte ammoniak-emissie per kilogram melk van 2,72 in 2012. Het gemiddelde van de melkveehouders uit de pilotgroep ligt op 3,7.

Een deel van het verschil zit in de zomerstalvoedering en het uitbesteden van jongvee. Door met BEX/BEA te werken, haalt Stamsnieder een voordeel van 13,3%. Dit uit zich in minder afvoer van mest en een betere benutting van grondstoffen.

Betaalbare maatregelen

Pluimveehouder Ruben ter Braak uit Langeveen wil haal- en betaalbare ammoniakreducerende maatregelen. Dat kan bijvoorbeeld door het verlagen van ruw eiwit in het voer en snijmaïs als strooisel. Het ruweiwitgehalte in het rantsoen is sterk verminderd.

Een groot deel van de ammoniakreductie wordt behaald door de warmtewisselaar, die 75% extra ammoniak reduceert ten opzichte van gangbare bedrijven.

Snijmaïs

Streven is om het gebruik van snijmaïs als strooisel als emissiebesparende maatregel erkend te krijgen voor vergunningaanvraag in Overijssel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer