LTO: Verbod sleepvoet voorbarig

LTO Nederland noemt het besluit van staatssecretaris Henk Bleker dat met ingang van 2014 dierlijke mest ook op grasland op klei en veen geïnjecteerd moet worden, voorbarig en onvolledig.

LTO%3A+Verbod+sleepvoet+voorbarig
© Nieuwe Oogst

'We zijn nog in overleg over de precieze invulling van de landbouwmaatregelen in het kader van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Nu wordt er één maatregel uitgelicht. Het verbod op de sleepvoet schept geen duidelijkheid, maar geeft juist verwarring', zegt Siem Jan Schenk namens LTO.

Over de richting en doelen van de maatregelen om de ammoniakuitstoot te verminderen zijn we het op hoofdlijnen met de staatssecretaris eens, stelt Schenk. De doelstelling is om de ammoniakemissie fors te verminderen. Tegelijk is het nodig dat provincies zorgen voor maatregelen om natuurgebieden beter te beschermen.

Totaalpakket

Schenk: 'Het gaat ons om het totaalpakket aan maatregelen voor een betere bescherming van Natura 2000-gebieden met voldoende ontwikkelingsruimte voor veehouderijbedrijven nabij die gebieden. Dat is ook de essentie van de PAS. Met die aanpak kan de vergunningverlening voor veehouderijbedrijven weer op gang komen.'

Onder die voorwaarde zijn volgens Schenk veehouders bereid extra ammoniakmaatregelen te nemen. Daarbij zijn zowel de stal, het uitrijden als het voermanagement in beeld.

Geen extra krachtinspanning

Schenk: 'Bleker had dat in zijn brief zelf moeten benadrukken. Zonder ontwikkelingsruimte kan van ons geen extra krachtsinspanning worden verwacht. Nu ontstaat er verwarring en kritiek bij veehouders en loonwerkers. Ik begrijp dat heel goed.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer