Prognose%3A+14%2C5%25+minder+aardappelen
© Nieuwe Oogst

Prognose: 14,5% minder aardappelen

De North-Western European Potato Growers (NPEG) schat de totale aardappeloogst in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië op 22,99 miljoen ton.

Dat is 14,5% minder dan vorig seizoen. Reden voor de beperkte aardappeloogst is 5,8% minder areaal en een geschatte opbrengst per hectare die 9,2 % lager is dan in 2011.

NEPG baseert de berekeningen op de resultaten van de lopende oogst en verschillende proefrooiingen in de NEPG-landen.

Grote verschillen

In Duitsland waren de groeiomstandigheden voor aardappelen redelijk ten opzichte van de andere landen. Wel zijn er grote verschillen in opbrengsten tussen vroeg en laat geplante percelen. De geraamde opbrengst komt in Duitsland in de buurt van het meerjarig gemiddelde.

Alle NEPG-landen melden een tekort aan grove knollen. Het droge stofgehalte is relatief hoog. Dat zorgt weliswaar voor een hoog rendement in de verwerking, maar geeft ook meer kans op beschadigingen.

Grote vraag

NEPG verwacht een grote vraag naar aardappelen vanuit de verwerkende industrie en de exportmarkt. Zoals het nu lijkt, is in zowel België als Nederland de behoefte aan grondstof van de fritesfabrikanten groter dan de geraamde oogst voor fritesaardappelen in beide landen.

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / -1°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 5°
  20 %
Meer weer