Onderzoek: biologisch eten niet gezonder

Biologische producten worden steeds populairder, maar leveren geen aantoonbare gezondheidsvoordelen op. Dat blijkt uit de grootste onderzoeksanalyse die ooit op dit gebied is gehouden, meldt de Volkskrant op basis van Amerikaans onderzoek.

Voor de analyse zijn de meest relevante onderzoeken van de afgelopen 45 jaar op een rij gezet. De voedingswaarde van biologisch eten blijkt nauwelijks te verschillen van die van industrieel geproduceerd voedsel, schrijven wetenschappers in tijdschrift Annals of Internal Medicine.

Er zitten niet meer vitaminen en mineralen in en biologische melk bevat geen hogere concentratie eiwitten of vet. De enige uitzondering is fosfor (nodig voor het skelet en de stofwisseling), maar een gebrek aan dat mineraal komt nauwelijks voor.

Bestrijdingsmiddelen

Ook het bewijs dat biologisch voedsel veiliger is, bestaat niet, stellen de onderzoekers. De kans om op biologische producten bestrijdingsmiddelen aan te treffen, is wel 30% lager dan bij niet-biologisch voedsel, stelt de www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3310569/2012/09/04/Onderzoeksanalyse-biologisch-eten-niet-gezonder.dhtmlVolkskrant.

Toch blijft de hoeveelheid pesticiden op reguliere producten onder de vastgestelde gezondheidslimiet. Vlees blijkt veelvuldig besmet met bacteriën, of het nu van biologische origine is of niet. In biologisch varkensvlees komt de E. coli-bacterie zelfs een stuk vaker voor.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer