Mangalica varken voor smulpapen

Biologisch veehouder Henk den Hartog uit Abcoude importeerde samen met 3 compagnons 12 Mangalica-varkens. Journalisten en andere liefhebbers proefden gisteren van Mangalica-producten.

Mangalica+varken+voor+smulpapen
© Berrie Klein Swormink

De 4 ondernemers, die samenwerken in Wolvarken vof, importeerden de varkens uit Oostenrijk. Ze kozen voor Mangalica’s vanwege de onderscheidende vlees- en vetkwaliteit van dit van oorsprong Hongaarse varken.

De proeverij van Mangalica-producten was in restaurant Anna Haen, op steenworp afstand van de boerderij van Den Hartog. 'De huidige consument heeft wat de smaak van varkensvlees betreft eigenlijk nooit vergelijkingsmateriaal gehad', zegt Sandor Schiferli, ondernemer in Wolvarken vof.

Lekker en beter varkensvlees

Schiferli is verbonden aan Stichting Bio-di-vers en Slow Food. 'Consumenten kunnen dus niet weten dat er ook lekker en beter varkensvlees bestaat', geeft hij aan. Volgens Schiferli is het tij gekeerd en is de markt rijp voor nieuwe varkensvleesconcepten.

Dat blijkt volgens hem onder meer uit het succes van het Livarvarken en de opmars van kleinschalig gehouden Bonte Bentheimers. Veehouder Den Hartog weet nog niet voor welke prijs hij zijn varkens uiteindelijk verkoopt. 'Een kiloknaller worden we niet. Maar we zijn er van overtuigd dat er een nichemarkt is voor ons kwaliteitsproduct.'

Berrie Klein Swormink

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  7° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  9° / 2°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  5 %
Meer weer