90% pakkans met Melo-intensief

Melo-intensieve bemonstering haalt een pakkans voor wortelknobbelaatjes van 90%. Om dit bij telers op een uniforme wijze onder de aandacht te brengen, brengt het Actieplan Aaltjesbeheersing nieuwe leaflet uit.

Het tijdig opsporen van een beginnende aaltjesbesmetting is de basis van een goede aaltjesbeheersingsstrategie. Het helpt telers problemen met uitgangsmateriaal te vermijden. De laboratoria zijn nu klaar om met een intensieve bemonstering voor wortelknobbelaaltjes (Meloidogyne) aan de gang te gaan.

Deze Melo-intensieve bemonstering (Melo-i) haalt een pakkans van 90%. De wortelknobbelaaltjes zijn vroegtijdig op te sporen, mits er vóór half november wordt gemonsterd. In het volgende jaar kan de teler dan maatregelen nemen om verdere verspreiding te voorkomen.

Laboratoria

De Melo-i bemonstering is ontwikkeld door Wageningen UR, in samenwerking met de laboratoria BLGGAgroXpertus, HLB, De Groene Vlieg, NAK agro, Roba en Nemacontrol. De laboratoria bieden een Melo-i bemonstering aan met weliswaar een eigen methode, maar met eenzelfde hoge betrouwbaarheid.

De www.kennisakker.nl/files/Pagina/Leaflet_Melo_intensief.PDFleaflet geeft meer uitleg over de bemonstering.

Het Actieplan Aaltjesbeheersing is een initiatief van het Productschap Akkerbouw en www.ltonederland.nlLTO Nederland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer