Roemeense kip bedreigt sector niet

Het effect van het overstappen door Coop en Deen op diervriendelijke kip uit Roemenië heeft een marginaal effect op de Nederlandse productie.

Pas als grote spelers als Albert Heijn en Jumbo besluiten dezelfde overstap te maken, heeft dit invloed. De volumes kip die zij verkopen zijn te groot om over te stappen. Het aanbod daarvoor is te gering.

Coop en Deen hebben een marktaandeel van slechts 2 tot 3%. Voor kleine retailers als deze is het gemakkelijker om over te schakelen op een bepaald segment, omdat zij veel kleinere volumes verkopen.

Zorgen

Volgens voorzitter Eric Hubers van LTO/NOP is er geen onrust onder Nederlandse vleeskuikenhouders over de beslissing van Deen en Coop. Wel baart de ontwikkeling dat een pluimveevleesverwerker en retailers overstappen naar het buitenland, hem zorgen.

'De handel gaat daarmee voorbij aan de hoge standaard die de Nederlandse vleeskuikenproducenten hanteren. In plaats van dat handelaren naar oplossingen zoeken met Nederlandse vleeskuikenhouders, gaan ze naar het buitenland.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer