'Verbod op diertransport boven 28 graden'

Partij voor de Dieren (PvdD) eist dat er een verbod komt op diertransporten bij temperaturen boven de 28 graden.

Partijleider Marianne Thieme maakt zich zorgen over het dierenwelzijn tijdens veetransporten in de zomerse hitte. 'Deze temperaturen zijn ondraaglijk voor de dieren in de veewagens en de transporten kunnen vele uren duren', aldus Thieme.

Controles

Steekproefsgewijze controles van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vormen volgens Thieme onvoldoende garantie voor het welzijn van de dieren. 'Op zomerse risicodagen volstaat de beperkte controle niet. Het is noodzakelijk om bij tropische temperaturen het transporteren van dieren te verbieden en de NVWA op het naleven van het verbod streng te laten controleren.'

Uit beelden die vorige week in opdracht van de partij zijn gemaakt op een verzamelplaats in Noord-Brabant, blijkt dat afgeschreven fokzeugen sterven tijdens het transport vanwege de hitte. De temperatuur in de betreffende veewagen steeg tot boven de 34 graden.

Europese regels

'Hiermee worden de Europese regels overschreden, die bepalen dat de temperatuur in de veewagen in principe niet meer dan 30 graden Celsius mag bedragen', stelt Thieme.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer