Haanstra: blij met duurder graan

Een hogere graanprijs is gewoon nodig om de wereld te kunnen blijven voeden. Dat is de overtuiging van Jaap Haanstra, voorzitter van LTO Akkerbouw.

Haanstra gaf vanmorgen op BNR-radio commentaar op de ontwikkeling van de wereldmarktprijzen. Hij relativeerde daarbij de hoogte van de huidige graannoteringen. ‘Na veel jaren van dramatisch lage prijzen zitten we nu waarschijnlijk weer op de kostprijs. Daar ben ik erg blij mee’, aldus de LTO-bestuurder.

Groeiende wereldbevolking

Hij wees er vervolgens op dat een fatsoenlijke graanprijs nodig is om de groeiende wereldbevolking de komende jaren van voedsel te kunnen voorzien. Er komen elk jaar ongeveer 80 miljoen mensen bij. Mede door de toenemende vleesconsumptie in het Verre Oosten wordt per jaar 40 miljoen ton graan meer gebruikt.

Om die consumptiestijging bij te houden, zijn de komende jaren recordproducties nodig, stelt Haanstra. ‘En dat kan niet voor 10 cent per kilo.’ De prijs moet volgens hem zo hoog zijn dat ook boeren in minder gunstige gebieden kunnen blijven produceren. ‘Want we zullen alle grond in de wereld nodig hebben.’

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer