Flinke hagelschade fruitteelt

De hagelbuien van afgelopen weekend hebben tot grote schade geleid bij een enkele tientallen fruittelers. Dat blijkt uit informatie van verschillende verzekeringsmaatschappijen.

Flinke+hagelschade+fruitteelt
© William Hoogteijling

22 fruittelers hebben schade gemeld bij de Vereinigte Hagel Nederland. 'De getroffen gebieden zijn Zuidwest-Nederland, Flevopolder en de Noordoostpolder', zegt directeur Jan Schreuder van de Vereinigte Hagel.

De schade is groot, blijkt uit de inventarisatie van de verzekeringsmaatschappijen. 'In sommige gevallen kan de oogst als verloren worden beschouwd', zegt Schreuder. 'Dat betekent dat meer dan 80% verhageld is.'

Akkerbouw

Ook akkerbouwers hebben schade opgelopen. In totaal kwamen bij de verzekeringsmaatschappijen ongeveer 80 meldingen binnen. 'Sommige hebben maar een paar procent schade, zoals korreluitslag in de tarwe', zegt Bas Jan Niemandsverdriet van agrarische verzekeringsmaatschappij Agriver. 'Een paar vollegrondsgroentetelers hebben meer schade. Zo zijn er percelen met bonen die volledig zijn afgekeurd.'

Uien

Uit de inventarisatie van Agriver blijkt dat ook enkele uientelers schade hebben opgelopen. 'Het ligt eraan in welk stadium het gewas zich bevindt', zegt Niemandsverdriet. 'Maar we verwachten dat er ook nog wel een paar percelen uien worden afgekeurd.' Andere gewassen met schade zijn spruitkool, andijvie en B-peen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer