Hagelschade+valt+mee
© Nieuwe Oogst

Hagelschade valt mee

De hagel die afgelopen weekend verspreid over het hele land viel, zorgde voor betrekkelijk weinig schade.

In vrijwel alle akkerbouwgebieden in Nederland is afgelopen weekend plaatselijk soms stevige hagel gevallen. Bij verzekeraar Vereinigte Hagel kwamen in totaal 55 schademeldingen binnen.

Jan Schreuder vertelt dat taxateurs van Vereinigte Hagel percelen met schade hebben bezocht in Noord-Groningen, de Veenkoloniën, in Flevoland op diverse plaatsen en ook op Goeree-Overflakkee en Zeeuws-Vlaanderen.

Incidenteel overzaaien

'Over het algemeen lijkt de schade mee te vallen', stelt Schreuder. 'Slechts incidenteel overwegen bietentelers om hun percelen over te zaaien. Meestal zijn dat percelen waar door vraat en vorstschade ook al planten zijn weggevallen. Komende dagen moet op veel percelen blijken of overzaaien daadwerkelijk nodig is.'

Suikerbietenkenniscentrum IRS adviseert bietentelers na hagel om goed te controleren of er voldoende planten overblijven. Plantjes met bladbeschadiging zullen zich meestal wel herstellen. Als groeipuntjes zijn geraakt, vallen plantjes vaak helemaal weg.

Betakwik

Voor de beslissing wel of niet overzaaien, kunnen bietentelers gebruik maken van een www.irs.nl/betakwik/defaultOverzaaien.htmspeciale Betakwik-module van het IRS. Het kenniscentrum stelt overigens dat overzaaien niet snel loont.

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer