Gietwaterproject Erica in gevaar

Waterschappen Velt en Vecht en Hunze en Aa’s dreigen met controles op lozingen door glastuinders op het oppervlaktewater in Zuidoost-Drenthe. Die controles ondermijnen het draagvlak voor het centrale gietwaterproject in Erica, waarschuwt LTO Noord.

De waterschappen willen nog dit jaar strenger controleren op gietwaterlozingen in het oppervlaktewater in Zuidoost-Drenthe. Hoewel het aantal lozingen terugloopt, is de waterkwaliteit nog niet op het gewenste niveau.

LTO Noord signaleert dat tuinders nu zelf op zoek gaan naar alternatieve gietwaterbronnen. Dat doen ze omdat maatregelen uitblijven om de waterkwaliteit van de centrale gietwatervoorziening in Erica te verbeteren.

Begrip voor moeilijke situatie

'De Waterschappen hebben begrip voor de moeilijke situatie van de tuinders, maar moeten wel handhaven', stelt secretaris Roel Visser van sectie Groningen/Drenthe van LTO Noord Glaskracht.

De tuinders in Erica zijn de laatste jaren gedwongen hun circulatiewater regelmatig te spuien omdat het water uit het centrale gietwatersysteem te veel schadelijk natrium bevat.

Centrale gietwatersysteem

Dat komt weer doordat Waterleiding Maatschappij Drenthe leidingwater invoert in het centrale gietwatersysteem in plaats van natriumarm oppervlaktewater, zoals dat eerder uit een nabijgelegen waterplas werd gehaald.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer