Uitzendmarkt wordt vechtersmarkt

AB Oost moet krimpen. 300 mensen raken hun vaste baan kwijt. De bonden zijn geschokt, de medewerkers ontgoocheld.

De vraag is of de 'Boerenhulp' in andere regio's eenzelfde lot wacht, of dat vooral het bedrijfsbeleid van AB Oost tekort is geschoten. In dat licht is het interessant om te kijken hoe de vraag naar arbeid in de land- en tuinbouwsector zich ontwikkelt.

Buiten de agrarische sector piept en kraakt het in de uitzendbranche. De economische crisis is de hoofdoorzaak. Donderdag presenteerde uitzendconcern Randstad de kwartaalcijfers en werd de verwachting uitgesproken dat de uitzendmarkt de rest van het jaar nog verder verzwakt. Met name Europa laat het afweten, waarbij Nederland met een omzetdaling van 3% in het afgelopen kwartaal nog niet de minste is.

In de agrarische sector is het beeld anders. De land- en tuinbouwsector heeft tot nu toe minder last van de economische crisis. De vraag naar voedsel groeit mondiaal en de sterke export van Nederland houdt de productiemotor op volle toeren.

De behoefte aan flexibele arbeid in de agrarische sector blijft op peil. Toch is er het nodige aan de hand. Vóór de economische crisis werd de instroom van nieuwe arbeidskrachten in de sector tot een megaprobleem verklaard en als een van de belangrijkste knelpunten genoemd. Daar hoor je nu weinig meer van.

Je ziet ook dat de Polen die ons helpen, doorgroeien naar hogere functies. Daarmee lost het verwachte kwaliteitsprobleem zich grotendeels op. Alleen de melkveehouderij kan met moeite voldoende gekwalificeerde mensen aantrekken.

De groei van het aantal zzp'ers betekent extra aanbod op de flexibele arbeidsmarkt. LTO stimuleert zzp. Het biedt de ondernemer aanvullende inkomsten en hij kan zijn kwaliteiten beter vermarkten. Voor veel bedrijfsopvolgers overbrugt het de overnameperiode.

Bovenstaande ontwikkelingen maken van de uitzendmarkt wel meer een vechtersmarkt. Het is de kunst van de uitzendbedrijven om daar scherp in te acteren en in te spelen op nieuwe ontwikkelingen.

Feitelijk blijft het om 3 zaken draaien. Relatie, kwaliteit en prijs. Met alle 3 moet het goed zitten. De kracht van de 'Boerenhulp' organisaties is het grote aantal klanten, de bedreiging de bureaucratie.

De ondernemer wil uiteraard profiteren van de beweging op de uitzendmarkt. Voor welke vorm van bureaucratie dan ook is geen enkele ruimte.

Berend Santema, bsantema@ltonoord.nl

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer