Bijzondere symptomen van rhizomanie

IRS heeft op een proefveld voor onderzoek naar de resistentie van rassen tegen de AYPR-variant van rhizomanie voor Nederland zeldzame symptomen van het virus waargenomen.

IRS-onderzoekers kwamen in de objecten met verschillende rassen bladeren tegen met extreem gele nerven. Normaal komen deze symptomen van rhizomanie in suikerbieten vooral voor in warmere landen. Als de verschijnselen in Nederland te vinden zijn, is sprake van hoge virusdruk.

Rhizomanie is in Nederland bovengronds voornamelijk terug te vinden in de vorm van blinkers. Dit zijn bieten met een egale bleekgroene kleur. Ondergronds is de ingesnoerde wortel en de wortelbaardvorming kenmerkend voor de virusaantasting.

Blinkers

Naast de zeldzame symptomen van rhizomanie zijn op het proefveld van het IRS al veel blinkers te vinden. Het betekent dat de nieuwe variant bij diverse rassen zorgt voor een doorbraak van de resistentie.

Bietentelers die op hun percelen aantastingen van rhizomanie tegenkomen, kunnen voor een volgende bietenteelt het beste kiezen voor rassen met een aanvullende resistentie tegen het virus.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer