Protest tegen Europees zuivelbeleid

Honderden melkveehouders protesteerden vandaag in Brussel tegen het Europese zuivelbeleid. Voor het gebouw van het Europese parlement lieten de boeren een symbolisch melkmeer overstromen.

De actie was op touw gezet door de European Milk Board (EMB), de Europese moederorganisatie van onder andere de Dutch Dairymen Board (DDB) uit Nederland. Volgens de initiatiefnemers snelt een nieuwe melkcrisis op de boeren af, met vergelijkbaar lage prijzen als in 2008 en 2009.

Met de actie wil de EMB het Europese parlement bij de hervormingen van het Europese landbouwbeleid bewegen tot een nieuwe zuivelbeleid. Eisen: vrijwillig afzien van productie door melkveehouders tegen vergoeding, zodat bij overproductie de melkmarkt snel weer in evenwicht komt. En de inrichting van een Europees monitoringsagentschap, dat het mogelijk maakt de vraag op het aanbod af te stemmen.

LTO niet in actie

LTO steunt de actie niet. De organisatie wijst erop dat de melkprijzen weliswaar meer fluctueren, maar dat het gemiddelde melkprijsniveau sinds de afbouw van marktondersteuning hoger ligt dan toen de markt nog beschermd was.

Bovendien is van overaanbod helemaal geen sprake. In Europa wordt het quotum al enkele jaren niet meer vol gemolken. De extra melk die er na 2015 aankomt, moet volgens LTO goed kunnen worden weggezet op de wereldmarkt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer