'Oorlog bij eigen norm duurzame kip'

De Dierenbescherming verklaart de vleeskuikensector de oorlog als de sector met een eigen duurzaamheidsnorm voor kippenvlees komt.

De vleeskuikensector overweegt zo’n norm in te stellen. Reden is onder meer de weigering van de Dierenbescherming om overdekte uitloop als eis voor één ster van het Beter Leven Kenmerk voor kippenvlees los te laten.

Het label wordt mogelijk geïntegreerd in het kwaliteitszorgsysteem IKB. 'Je kunt dan denken aan kippenvlees met IKB-plus, of IKB met extra plussen als er meer duurzame maatregelen zijn genomen', zegt secretaris Alex Spieker van de pluimveevakgroep LTO/NOP in Nieuwe Oogst.

Furieus

Directeur Frank Dales van de Dierenbescherming reageert furieus. 'Dan wordt het oorlog', zegt hij. Dales meent dat dit het A-merk Beter Leven onderuit haalt, omdat het minder eisen stelt aan dierenwelzijn.

'Met een light-keurmerk, zoals de pluimveesector wil, wordt gesjoemeld aan onze dierenwelzijneisen. Dat laat ik niet gebeuren.'

Publiekscampagne

Dales dreigt met intensieve publiekscampagnes tegen de pluimveehouderij waarin de Dierenbescherming heel duidelijk de verschillen tussen beide segmenten aantoont.

'We zullen de consument tonen dat het een nep-keurmerk betreft. Kip die met dit label in het supermarktschap ligt, gaat een geur krijgen', waarschuwt hij. 'De sector moet de macht van de Dierenbescherming niet onderschatten.'

• Lees meer hierover afgelopen en komende zaterdag in Nieuwe Oogst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer