'Kipfilet uit stal krijgt nooit Beter Leven-ster'

De Dierenbescherming is niet van plan kippenvlees van vleeskuikens zonder vrije uitloop te belonen met een ster van het Beter Leven Kenmerk. De organisatie reageert daarmee op een voorstel met die strekking van de vleeskuikensector.

%27Kipfilet+uit+stal+krijgt+nooit+Beter+Leven%2Dster%27
©

Als vrije uitloop als eis van de Dierenbescherming voor een Beter Leven-ster wordt losgelaten, kunnen er meer stappen worden gezet.

Dat stellen directeur Joop Eskes van slachterij Esbro in Doetinchem en voorzitter Jan Wolleswinkel van pluimveevakgroep LTO/NOP. 'Nu blijft het sterrensysteem voor pluimveevlees alleen geschikt voor een nichemarkt', zegt Eskes.

Tussensegment

Met 1 ster schakelen meer pluimveehouders sneller om naar een tussensegment, denkt de pluimveeslachter. Daarnaast komen volgens Wolleswinkel varkens en kalveren, die nooit buiten komen, ook in aanmerking voor een Beter Leven-ster.

De Dierenbescherming reageert geïrriteerd op de wens van Eskes en LTO/NOP. 'De pluimveesector zet bij dierenwelzijnkwesties steeds de hakken in het zand', zegt woordvoerder Niels Dorland.

Grens getrokken

Dorland geeft aan dat zijn organisatie een grens heeft getrokken. 'Die stellen we natuurlijk niet naar beneden bij, omdat een groot deel van de vleeskuikenhouders gewoon niet wil voldoen aan vrije uitloop.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  50 %
 • Vrijdag
  12° / 8°
  60 %
Meer weer