%27%E2%82%AC+24+miljard+extra+hernieuwbare+energie%27
© Nieuwe Oogst

'€ 24 miljard extra hernieuwbare energie'

Omdat Nederland mogelijk de doelstellingen voor hernieuwbare energie in 2020 niet haalt, verwacht de Rabobank de komende jaren veel extra investeringen in deze sector.

De Rabobank stelt in een nieuw rapport dat het tekort aan hernieuwbare energie in ons land volgend jaar zichtbaar zal worden. Dit leidt naar verwachting tot een nieuwe golf van investeringsmogelijkheden in zonne-energie, windenergie en het winnen van energie uit biomassa.

Naast de voorspelde € 12 miljard binnen het 'business-as-usual'-scenario zal er nog eens € 24 miljard extra uitgegeven moeten worden, aldus Clara van der Elst, analist bij de Rabobank.

Vooral zonne-energie

'Het merendeel van de aanvullende investeringen, circa € 13 miljard, gaat naar systemen voor zonne-energie. Voor offshore windenergie is € 7 miljard aan investeringen nodig, en voor onshore windenergie en biomassa-installaties ieder nog eens € 2 miljard', berekent Van der Elst.

Op basis van berekeningen verwacht de Rabobank dat, als het huidige investeringsniveau gehandhaafd blijft, hernieuwbare energie in 2020 slechts voor 9 procent bijdraagt aan de totale energieproductie, terwijl de doelstelling 14 procent is.

Slechts 4%

In 2011 was het aandeel van hernieuwbare energiebronnen in de totale energie-opwekking slechts 4 procent, veel lager dan de meeste andere EU-landen.

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer