Rabo: meer volatiliteit op suikermarkt

Analisten van de Rabobank verwachten dat grote suikerproducenten binnen de EU alleen maar groter zullen worden na 2015.

Rabo%3A+meer+volatiliteit+op+suikermarkt
© Nieuwe Oogst

In een rapport van de Rabobank presenteren de analisten een aantal scenario’s voor de Europese suikerindustrie als na 2015 het huidige suikerbeleid wordt losgelaten. De dynamische wereldmarkt zal door het loslaten van de productieregulering meer invloed krijgen op de Europese markt.

De verwachting is meer volatiliteit ofwel variatie in prijsniveau. Als er veel vraag is, stijgen de suikerprijzen en zal de EU de verwerkingscapaciteit willen opvoeren. Ook is er dan behoefte aan importsuiker om te voldoen aan de Europese vraag.

Importsuiker

Op het moment dat er veel aanbod is, dalen de suikerprijzen vrij snel. De kans op concurrentie van importsuiker neemt dan ook toe. Door de lage prijzen zullen telers van suikerbieten geneigd zijn over te stappen op andere gewassen.

Volgens de analyse van de Rabobank behouden grote suikerproducenten minimaal hun marktaandeel binnen de EU. Voor kleinere producenten is de toekomst onzekerder, vooral als ze gevestigd zijn in gebieden met veel alternatieven voor de bietenteelt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer