Eieren met spek

In rap tempo moeten ondernemers de productiewijze aanpassen. De consument stelt, in het bijzonder op het terrein van dierenwelzijn, steeds hogere eisen aan voedingsproducten.

50 jaar geleden moest voedsel vooral voedzaam zijn, zodat je hard kon werken zonder ziek te worden. Met het toenemen van de welvaart is voedzaam vooral verdrongen door lekker en veel. De levensmiddelenindustrie speelde in op de extra koopkracht en ontwikkelde steeds nieuwe varianten op samengestelde producten met fantastische smaakbeleving.

Lekker is vervolgens weer aangevuld met gezond. Voeding met veel bouwstenen en rijk aan vitaminen en mineralen. Goed qua medische en chemische samenstelling en passend bij een sportieve lifestyle.

Het gros van de consumenten combineert beide voedingspatronen; veel en lekker en daarnaast zo nu en dan sportief. Het uit zich in het groeiende probleem van obesitas. Lekker en veel heeft voor de consument het voordeel dat het goedkoop is, maar het nadeel dat het verslavend is.

Toch valt er een kentering waar te nemen.De nieuwste trend is een terugkeer naar meer natuurlijk voedsel. Deze trend lift mee op de verduurzaming die nodig is voor de toekomst van onze wereld.

Kritischer omgaan met alle natuurlijke bronnen vestigt ook de aandacht op kritischer omgaan met voedsel en andere eisen stellen aan de wijze van voedselproductie.

De agrarische ondernemer is de hoofd- en hofleverancier van het meest natuurlijke product. Door de industriële verwerking is het voor een flink deel teruggebracht naar grondstof. Een bulkproduct dat naar een hoogwaardiger product opgewaardeerd moet worden.

De nieuwe trend plaatst vraagtekens bij die opwaardering. Het meest natuurlijke product geniet van zichzelf al een hoge intrinsieke waarde. Daarvoor is het wel nodig om dat zichtbaar te maken op producent, op herkomst en op productiewijze. Dat proces gaat met internet razendsnel.

De consument kijkt digitaal mee met wat er in de stal of op de akker gebeurt. De voedselproductie wordt weer van iedereen. De consument wil voedsel met het juiste gevoel.

's Morgens beginnen met eieren en spek geeft dat gevoel, wanneer je weet dat kip en varken een beter leven hebben gehad.

Alleen jammer dat die garantie voor de ondernemer nog niet in de omslag is inbegrepen.

Berend Santema, bsantema@ltonoord.nl

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer