Heino is 'waterproof'

Boeren, boerinnen, medewerkers van waterschap Groot Salland en andere betrokkenen zijn tevreden over Salland Waterproof. Het project vond plaats in het stroomgebied van de Heinose Vloedgraven en werd gisteren afgesloten.

Het gaat om een gebied van 800 hectare waar een duurzaam watersysteem is ontwikkeld met natuurvriendelijke oevers, zuiveringsmoerassen en waterbergingen.

In het gebied wonen en werken 19 boeren. Zij hebben samen met het waterschap intensief gezocht naar praktische en haalbare maatregelen.

Europese normen

Doel van het project, een initiatief van het waterschap en LTO Noord-afdeling Salland, was om de waterkwaliteit van het gebied zodanig te verbeteren dat het voldoet aan de Europese normen.

'Het ging om simpele en praktische maatregelen', volgens melkveehouder Bert Mulder. Hij richtte zijn erf anders in, net als de andere boeren. Daarvoor konden ze beschikken over 36.000 kuub zand, dat uit de Heinose Vloedgraven werd gegraven.

Schoon en vuil

De erven zijn opgesplitst in een schoon en een vuil gedeelte. Het hemelwater dat op het vuile gedeelte, de kuil- en mestopslagen, terecht komt gaat naar een nieuw aangelegde groene zuivering (helofytenfilter) op de erven. Het schone regenwater vanaf de daken en van het schone deel van het erf wordt opgevangen en hergebruikt.

Keurmerk

Deelnemende boeren kregen gisteren het keurmerk 'Salland Waterproof', bestaande uit een bordje dat ze op de gevel kunnen schroeven. Daarmee zijn ze voorlopig gevrijwaard van de reguliere handhaving door het waterschap.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer