Agrarische knelpunten opgeheven

Er zijn 14 agrarische knelpunten op het terrein van natuur, milieu en dierenwelzijn aangepakt, melden de ministeries van EL&I en I&M en LTO Nederland. Dat bespaart boeren samen enkele miljoenen euro's per jaar.

Verder zijn maatregelen genomen, waardoor irritaties in de praktijk worden voorkomen en regels duidelijker zijn voor de direct betrokkenen. Bovendien is er minder kans op onduidelijkheden en misverstanden en wordt dienstverlening voor het bedrijfsleven verbeterd.

Dat blijkt uit een rapportage die vandaag door onafhankelijk voorzitter Bram Bierens is aangeboden aan staatssecretarissen Henk Bleker (EL&I) en Joop Atsma (I&M). Ook voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland ontving een exemplaar.

Knelpunten

Van de 38 door LTO aangekaarte www.rijksoverheid.nl/ministeries/eleni/documenten-en-publicaties/rapporten/2012/06/21/38-knelpunten-lto-nederland.htmlknelpunten zijn er nu 14 opgelost. Zo vermindert het gebruik door SKAL van gegevens van Dienst Regelingen voor controles bij biologische agrariërs de papierwinkel bij inspecties.

In het Wetsvoorstel natuurbescherming wordt voorgesteld de herplantplicht af te schaffen. Dat kan als houtopstanden in natuurgebieden worden gekapt, om een ander natuurtype te realiseren.

Plankosten

Gemeenten kunnen afzien van de verplichting een grondexploitatieplan vast te stellen als er alleen plankosten te verhalen zijn.

In het lopende proces van wijziging van het Activiteitenbesluit met betrekking tot agrarische activiteiten wordt uitstel tot 2027 nagestreefd van de verplichting om lekvocht op te vangen.

Oplossing gezocht

Naast de 14 nu getackelde problemen, wordt aan de oplossing van 19 andere gewerkt. Voor 5 knelpunten geldt dat ze om uiteenlopende redenen niet of moeilijk zijn op te lossen.

Een daarvan is de structurele vrijstelling voor het gebruik van rundveedrijfmest als antistuifdek. Dat is naar huidige bevindingen nog steeds ongewenst, geeft www.rijksoverheid.nl/ministeries/eleni/nieuws/2012/06/21/boeren-besparen-miljoenen-door-minder-regels-overheid.htmlEL&I aan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer