Somberheid beheerst duurzaamheidstop Rio

Op de eerste Aardetop in Rio de Janeiro werden in 1992 nog baanbrekende internationale afspraken gemaakt over klimaatverandering, overbevissing en verwoestijning. Nu overheerst er in de aanloop naar de top die woensdag begint somberheid en desillusie.

Er werden 20 jaar geleden wel afspraken gemaakt: de uitstoot van broeikasgassen moest op zijn minst stabiliseren, overbevissing moest drastisch worden teruggedrongen en verwoestijning een halt toegeroepen.

Wereldwijde agenda

Het was voor het eerst dat klimaatverandering op de wereldwijde agenda stond. Rio+20 richt zich echter niet op klimaatverandering alleen, maar op het brede begrip duurzaamheid.

Milieu- en natuurorganisaties als het Wereld Natuur Fonds zijn aanwezig om te spreken over natuurlijke hulpbronnen, die volgens hen nodig zijn om de economie draaiende te houden. Ook Friends of the Earth, in Nederland vertegenwoordigd door Milieudefensie, is erbij.

Landbouwgrond

Verder proberen ontwikkelingsorganisaties als Solidaridad aandacht te vragen voor duurzaam gebruik van landbouwgrond, ontbossing en klimaatverandering. Bedrijven willen op de top praten over hoe ze duurzaamheid lucratief kunnen maken.

Westerse leiders laten het dit jaar echter massaal afweten. De Britse premier en de Duitse bondskanselier hebben hun handen vol aan de economische crisis. De Amerikaanse president Barack Obama gaat ook niet en Nederland stuurt slechts 2 staatssecretarissen.

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer