Kritiek+LTO+op+Nieuwsuur+over+Q%2Dkoorts
© Nieuwe Oogst

Kritiek LTO op Nieuwsuur over Q-koorts

Het is niet te zeggen of er minder mensen ziek zouden zijn geworden of overleden als toenmalig ministers Gerda Verburg (LNV) en Ab Klink (Volksgezondheid) eerder hadden ingegrepen bij de Q-koortsepidemie bij mensen tussen 2008 en 2010.

Dat zegt voorzitter Jeannette van der Ven van LTO-vakgroep Geitenhouderij. Volgens haar is er geen sprake van geweest dat de ministers informatie over de besmettingen achterhielden.

Van der Ven weet dat er al langer een laboratoriumtest was en ook werd gebruikt. LTO werkte immers ook mee aan de tankmelktest en benaderde samen met de Gezondheidsdienst voor Dieren in 2008 boeren om daaraan mee te doen.

Mensenlevens

De conclusie van Nieuwsuur, dat door eerder ingrijpen mogelijk mensenlevens hadden kunnen worden gered of ziektegevallen voorkomen, noemt Van der Ven te kort door de bocht.

'Uit buitenlandse literatuurstudies blijkt dat ziektegevallen bij mensen worden gekoppeld aan abortussen bij geiten.' Het is volgens haar nooit vast komen te staan dat als er Q-koorts-DNA in de melk zit, dit leidt tot besmetting via de lucht bij mensen.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer