Woede+achterhouden+informatie+Q%2Dkoorts
© Nieuwe Oogst

Woede achterhouden informatie Q-koorts

SP-Kamerlid Henk van Gerven vindt het het achterhouden van informatie over de besmetting van 100 bedrijven met Q-koorts, door toenmalig ministers Gerda Verburg en Ab Klink 'onverantwoord'.

Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en het ministerie van Landbouw zouden al een jaar voor de ruimingen hebben geweten dat er sprake was van besmetting. Beide instanties lieten na om die informatie openbaar te maken, meldde Nieuwsuur gisteravond.

Volgens Van Gerven zouden minder mensen ziek zijn geworden en overleden als de overheid eerder in actie was gekomen. Het Kamerlid reageerde gisteravond in Nieuwsuur op de uitkomsten van eigen onderzoek van het nieuwsprogramma.

Tankmelkmonitoring

Daaruit bleek dat eind 2008 al duidelijk was dat 100 van de 300 onderzochte geitenhouderijen besmet waren met Q-koorts. De tankmelkmonitoring werd pas verplicht gesteld in 2009 door toenmalige ministers Klink en Verburg.

Zij beweerden destijds dat pas eind 2009 een speciale laboratoriumtest beschikbaar was om Q-koorts in de geitenmelk vast te stellen. De epidemie veroorzaakte tenminste 25 doden en 4000 zieken.

Wetswijziging

SP wil een wetswijziging om ervoor te zorgen dat gemeenten de intensieve veehouderij kunnen aanpakken als er gezondheidsrisico’s zijn. Nu hebben de gemeenten geen wettelijke mogelijkheden om dat te doen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer