Bestemmingsplan raakt Oldambtster boeren

Vanwege de ruimte vertrok melkveehouder Gerard de Groot een kleine 20 jaar geleden vanuit het Overijsselse Wijhe naar het Groningse Nieuw Beerta. Het nieuwe bestemmingsplan van gemeente Oldambt maakt uitbreiding van het bedrijf lastig.

Bestemmingsplan+raakt+Oldambtster+boeren
© Nieuwe Oogst

'Het is een gezinsbedrijf. Wij willen graag dat het een gezinsbedrijf blijft', zei Gerard de Groot vanavond tegen de gemeenteraadsleden van Oldambt die naar zijn bedrijf waren gekomen.

Samen met zijn vrouw en zijn zoon, die vorig jaar in het bedrijf kwam, melkt hij 145 koeien. De ondernemers hebben het plan om door te groeien 'richting de 200 koeien'.

Verwevingsgebied

Het nieuwe bestemmingsplan buitengebied van gemeente Oldambt bemoeilijkt uitbreiding echter, omdat het bedrijf in het verwevingsgebied ligt. Dit betekent dat de onderneming alleen via een wijzigingsbevoegdheid kan uitbreiden van 1 naar 1,5 hectare. Zo'n 40 procent van alle bedrijven in gemeente Oldambt ligt in het verwevingsgebied.

'Het is een hartstikke mooi bestemmingsplan, alleen de verwegingsgebieden zijn lastig. De wijzigingsbevoegdheid kost namelijk tijd en geld', zei beleidsadviseur Taeke Wahle van LTO Noord. LTO Noord pleit daarom voor een lichtere procedure. Ook wil de land- en tuinbouworganisatie naar een netto bouwblok, waarbij grachten, erfbeplanting en voortuinen buiten beschouwing worden gelaten.

Naar verwachting stelt gemeente Oldambt in december het bestemmingsplan vast.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
 • Zondag
  19° / 12°
  75 %
Meer weer