Oldambt neemt inwoners mee in windplannen

Gemeente Oldambt is in beeld bij het rijk als het gaat om windenergie. De gemeente wil van de bewoners horen hoe zij tegenover windturbines staan voordat ze beleid bepaalt. Ruim 150 mensen bezochten vanavond in de Esbörg in Scheemda de informatiemarkt waar voor- en tegenstanders zich presenteerden.

Oldambt+neemt+inwoners+mee+in+windplannen
©

In Oldambt leven zo'n 7 initiatieven voor windenergie, zegt stedenbouwkundige en landschapsarchitect Piet Ziel van de gemeente Oldambt.

KDE Energy wil een windmolenpark aanleggen langs de Slaperdijk, Nuon heeft plannen voor turbines langs de A7 bij Winschoten en een groep van 30 boeren richtte eind vorig jaar Windpark Reiderland op.

Verschil met Flevopolder

Het rijk wil voor 2020 6000 megawatt aan windenergie realiseren. Veel turbines staan in Flevoland. Maar het verschil tussen plaatsen van molens in een gemeente als Oldambt en in de Flevopolder is groot, benadrukt Ziel. 'Het Oldambt is 1000 jaar oud. De historische gelaagdheid is goed voor recreatie. Daar verdienen veel mensen hun brood mee. Wij moeten daar uiterst voorzichtig mee omgaan.'

Euromast

Ook de hoogte van de molens verschilt. 'De turbines in de Flevopolder zijn in de jaren negentig gebouwd. Ze zijn net zo hoog als een flatgebouw. De molens van tegenwoordig zijn veel groter, vergelijkbaar met de Euromast.'

Voetbalclubs

Pieter ten Have van LTO Noord-afdeling Oldambt vindt het positief dat de gemeente de omgeving er meteen bij betrekt. 'Ze speelt open kaart.'

De melkveehouder denkt dat het plaatsen van windmolens een win-winsituatie oplevert. 'Met de opbrengsten kun je de lokale economie versterken. Denk hierbij aan korfbal- en voetbalclubs die moeten bezuinigen.'

De gemeenteraad van Oldambt besluit eind mei of en waar de gemeente windmolens wil plaatsen.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer