Boerenleiders verenigt u

Voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland spreekt deze week op de conferentie van de wereldlandbouworganisatie (WFO) in Rome. In een blog houdt hij zijn ervaringen bij.

Ik schrijf dit blog vanuit Rome. Samen met Afrikaanse, Aziatische en Amerikaanse collega's hebben we daar onze jaarvergadering van de wereld landbouwersorganisatie WFO. Deze vertegenwoordigt alle 1,3 miljard boeren op aarde in internationale organisaties als de WTO en Verenigde Naties.

Deze dagen hebben we het over hoe we die vertegenwoordiging vorm geven en natuurlijk de gebruikelijke huishoudelijke zaken als aanpassing van de statuten.

Worstelen

Alle boeren op de wereld worstelen met dezelfde problemen of zoals we het tegenwoordig vaak zeggen: uitdagingen. De positie in de keten is een lastig verhaal, evenals de toenemende prijsschommelingen en klimaatverandering. Ook toegang tot krediet is lastig.

Maar als je ziet hoe ver wij als Nederlandse boeren en tuinders al zijn op gebieden als samenwerking in de keten en kracht organiseren via onze coöperaties dan hebben we al een wereld gewonnen. Dat moeten we ons goed beseffen. De rest van de wereld kijkt met grote ogen naar ons land. Een klein land met een gigantische inbreng in de land- en tuinbouw op het gebied van kennis en ondernemerschap.

Concrete acties

Deze dagen hebben we het over hoe we elkaar kunnen helpen en onze zorgen vertaald zien in concrete acties. Ik heb al tig uitnodigingen gehad voor uitwisseling en samenwerking. Veel Afrikanen willen hulp bij het opzetten van agrarische ketens en het bereiken van de rest van Afrika met hun producten.

Dat is niet makkelijk, gelukkig hebben we een organisatie als Agriterra die veel werk verzet. Nu moeten we zorgen dat het coöperatieve model in Nederland ook zijn beslag krijgt in ontwikkelingslanden.

Krediet

We krijgen daarvoor krediet terug van internationale organisaties, nieuwe kansen voor Nederlandse ondernemers en mogelijkheden om onze producten buiten Nederland af te zetten. Samenwerken leidt tot nieuwe manieren van denken, innovatie en begrip onderling.

Albert Jan Maat

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer