Vlaanderen baalt van onzekerheid Hedwige

Het geduld van Vlaanderen in de slepende kwestie over de Zeeuwse Hedwigepolder is op. De Vlamingen beginnen een procedure om Nederland te dwingen een begin te maken met de ontpoldering van het gebied.

'We hebben veel geduld en begrip voor Nederland gehad', meldde de Vlaamse minister-president Kris Peeters gisteren. Volgens een verdrag uit 2005 zou Nederland de Hedwigepolder onder water zetten als compensatie voor de uitdieping van de Westerschelde.

Dat is nog niet gebeurd, waarop Vlaanderen de geschillenprocedure startte die in het verdrag ligt vastgelegd. Vlaanderen en Nederland hebben nu een half jaar de tijd om eruit te komen, anders wordt een arbitragehof ingesteld.

Brussel

EL&I-staatssecretaris Henk Bleker wilde geen reactie geven. Hij praat eerst vrijdag in de ministerraad over de ontstane situatie. Ook Brussel wacht nog altijd op een brief van het kabinet over wat er nu gaat gebeuren met de polder.

De Europese Commissie hamert er op dat Den Haag verplicht is voldoende nieuwe natuur te scheppen. Pas als de brief met de plannen binnen is, kan de commissie beslissen of het wel of niet een inbreukprocedure tegen Nederland begint.

Zeeland

Commissaris van de Koningin Karla Peijs van Zeeland liet gisteren weten dat het kabinet een investering van € 20 miljoen moet doen in Zeeuws-Vlaanderen. 'Er is zo met de mensen daar gesold over het al dan niet ontpolderen van de Hedwigepolder, dat ze dat wel verdienen.'

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer