Kamer twist over Hedwige

De Tweede Kamer is diep verdeeld over de ontpolderingsplannen van staatssecretaris Henk Bleker (EL&I). Dat wordt duidelijk in het debat over het Hedwige-compromis.

Kamer+twist+over+Hedwige
© DuoFoto

Vanmorgen begon een nog steeds voortdurend debat over de gedeeltelijke ontpoldering van de Hedwigepolder. Ad Koppejan (CDA), tot nu toe fel tegenstander van ontpoldering, legt zich er bij neer. 'Er komt een moment dat je de discussie met elkaar moet willen afsluiten.'

Veel pijn

Koppejan erkend dat het hem 'verschrikkelijk veel pijn' doet om 100 ha van de Hedwige onder water te laten verdwijnen. Hij eist dat er in de toekomst geen enkele ontpoldering meer zal plaatsvinden, niet wegens verdieping voor de Westerschelde en niet wegens andere natuurontwikkeling.

De PVV vindt het compromis niets, maar wil de beslissing leggen bij de Zeeuwse bevolking. Morgen dient de partij in de provinciale staten van Zeeland het voorstel in om een referendum te houden. Als dat een 'ja' zou opleveren, wil de PVV het compromis steunen.

Financiële gevolgen

De VVD valt staatssecretaris Bleker niet af, maar plaatst wel kanttekeningen bij zijn plan. Met name de uitvoerbaarheid en de financiële gevolgen geven woordvoerder Helma Lodders zorgen. Ze wijst op het verleggen van leidingen, aanpassing van dijken, verplaatsing van boeren en een golfterrein en op de kans dat Vlaanderen de beloofde bijdrage intrekt.

Vanuit de oppositiepartijen klinkt felle kritiek op het kabinetsplan. De PvdA noemt het 'bizar' en de SP spreekt van een 'baggerplan.' D66 eist van Bleker vandaag nog een solide financiële onderbouwing die gesteund wordt door minister Jan Kees de Jager (Financiën).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer