%27Toekomst+agrarisch+natuurbeheer+onzeker%27
© BoerenNatuur

'Toekomst agrarisch natuurbeheer onzeker'

Het is nog onzeker of en hoeveel geld er beschikbaar komt in het nieuwe GLB voor agrarisch natuurbeheer. Dat zegt secretaris Nerus Sytema van BoerenNatuur. 'Provincies en rijk blijven oorverdovend stil.'

Volgens Sytema is het risico reëel dat agrarisch natuurbeheer stopt. 'Het hangt aan een zijden draadje.'

Grutto

De landelijke overheid en provincies steken de handen in de lucht als het gaat om financiering van het agrarisch natuurbeheer, merkt Sytema. 'Als zij niet meebetalen, betekent dat een verlies van tientallen miljoen euro's. Zonder goed weidevogelbeheer is de grutto ten dode is opgeschreven.'

Verlammend effect

De onzekerheid over het nieuwe GLB heeft een verlammend effect op boeren, stelt Sytema.

'Steeds meer boeren maken zich zorgen of ze de komende jaren nog mee kunnen doen aan bijvoorbeeld collectief natuurbeheer. Ze moeten dat een jaar van tevoren aanvragen. Als er niets gebeurt, stopt de molen in 2013 al met draaien.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer