Weinig middelen op groente en fruit

Op groente en fruit in de Nederlandse schappen zitten zeer weinig resten van schadelijke gewasbeschermingsmiddelen. Dat blijkt uit de ruim 8000 producten die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht in 2011 en 2010.

Veelgekochte groenten en fruit, zoals aardappelen, bloemkool en appels, bevatten in minder dan 1% resten van bestrijdingsmiddelen boven de wettelijke limiet. Dat beeld is anders bij producten die geïmporteerd worden uit landen buiten de Europese Unie.

Omdat hier de grootste gezondheidsrisico's liggen, verscherpt de NVWA het toezicht bij importeurs van deze producten nog meer.

Steekproefcontroles

Bij de steekproefcontroles richtte de NVWA zich al op risicoproducten en -landen, zoals tropische vruchten en kruiden uit Suriname, Vietnam en Thailand. Bij de 8000 onderzochte monsters was er in 42 gevallen zo'n overschrijding dat gezondheidsrisico’s niet waren uit te sluiten.

Waar mogelijk zijn deze partijen uit de handel gehaald of is de import geblokkeerd.

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
 • Maandag
  24° / 15°
  40 %
Meer weer