‘Spuittechniek bij akkerbouwer beter’

'De bestrijding van ziekten en plagen heeft in de glastuinbouw minder prioriteit dan in de akkerbouw. De akkerbouwer heeft over het algemeen meer kennis van chemische gewasbescherming. De glastuinder heeft de achterstand nog niet ingelopen.'

%E2%80%98Spuittechniek+bij+akkerbouwer+beter%E2%80%99
© Nieuwe Oogst

Dat zei Dirk Bakker, technisch directeur bij Van Iperen, gisteren op een informatiedag over gewasbescherming in Gorinchem. Het bedrijf levert gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen aan de land- en tuinbouw.

Bakker was vroeger werkzaam in de akkerbouw, maar stapte over naar de glastuinbouw. In de kassen met monoculturen en klimaatbeheersing verwachtte hij een walhalla aan techniek op het gebied van gewasbescherming.

'Dat is mij tegengevallen. De kwaliteit van het spuitbeeld is in een moeilijk gewas als rozen minder ver ontwikkeld dan in de akkerbouw bij een moeilijk gewas als spruiten. In de glastuinbouw zijn nog stappen te zetten', vindt Bakker.

Spuitpool

In de kas heeft de glastuinder bij gewasbescherming geen last van regen en wind. De glastuinbouw heeft wel andere problemen, zoals instraling en niet in de kas mogen komen na het spuiten.

Bakker: 'In de glastuinbouw kennen we de term spuitpool. De Poolse medewerker die ’s nachts de gewasbescherming uitvoert. De vraag is of dat altijd even nauwkeurig gebeurd als bij de akkerbouwer die zelf verantwoordelijk is voor het financieel resultaat.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer