Wateraanvoer gestart voor Noordoosten

Waterschap Hunze en Aa's is gestart met de aanvoer van water vanuit het IJsselmeer via gemaal Dorkwerd en het Van Starkenborghkanaal naar Groningen en Drenthe. Oorzaak is het aanhoudende neerslagtekort.

Aanvoer van water is belangrijk voor de landbouw, om de verdamping aan te vullen en om kanalen en sloten door te spoelen tegen het zout. Omdat er geen reserve van water meer is in de sloten en kanalen, voert het waterschap nu IJsselmeerwater aan om het peil te handhaven.

De laatste tijd is te weinig regen gevallen, stelt Hunze en Aa's vast. Hoe warmer het weer wordt hoe meer de verdamping van het water toeneemt. De aankomende week zal het ook vrij droog blijven, verwacht het schap

Doorspoelen

De laatste week was er bijvoorbeeld een daling van 2 centimeter op het Zuidlaardermeer door verdamping en door het gebruik van water door de landbouw. Doorspoelen van de kanalen is nodig om het zoute zeewater terug te dringen.

Zout water is schadelijk voor de waterkwaliteit. Het doorspoelen van de watergangen in Oost-Groningen en Noordoost-Drenthe vindt 2 keer per week plaats.

Gebiedsvreemd water

Het schap begon in 2011 in maart met de aanvoer van gebiedsvreemd water.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer