'Ophogen kas kan interessant zijn'

Het aanbrengen van een nieuw kasdek of ophogen van de kas kan in bepaalde gevallen economisch interessant zijn. Dat blijkt uit onderzoek van het LEI.

Of de aanpassing rendabel is, hangt sterk af van het bedrijf, de teelt en de omstandigheden ter plaatse. Voorwaarde is in elk geval dat een hogere productiewaarde kan worden gerealiseerd, zo staat in de www.lei.wur.nl/NL/publicaties+en+producten/LEIpublicaties/?id=1410 studie.

De economische malaise op het ogenblik maakt dat zeer grote investeringen, zoals in een compleet nieuwe kas, minder voor de hand liggen. Daardoor is het de moeite waard om de perspectieven van het zogenoemde verdekken te onderzoeken, stelt het LEI.

Voorbeeld

Op het denkbeeldige tomatenbedrijf waarmee het LEI als voorbeeld heeft gerekend, is een investering nodig van € 68 per vierkante meter om de kassen op te hogen, te verdekken met diffuus en gecoat glas en de kasinrichting te revitaliseren, bijvoorbeeld een tweede scherm aan te brengen.

Over het geheel genomen is op dit bedrijf een verbetering van de productiewaarde met 10% nodig om de investering terug te verdienen. Zonder het ophogen van de kas zou het om 7% verbetering moeten gaan.

Sierteelt

Soortgelijke berekeningen zijn gemaakt voor een denkbeeldig Lisianthus- en Phalaenopsisbedrijf. Daar bleek een verbetering van de productiewaarde met 5% respectievelijk 4% voldoende te zijn.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer